2016. augusztus 12., péntek

Háromféle ember van...





Ma is aktuális......

Háromféle ember van ebben az országban... háromféle magyar.

Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel.
Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak.

Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket.
Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik.
Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép.
Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi.
Tömeg. Nyáj.
Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz.
Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed, tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt.
Érted?
Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért.
Érted?
Ez a nagy tömeg. Ez a nép.

Wass Albert
   




6 megjegyzés:

VRJúlia írta...

Igen. Hosszasan beszélgethetnénk a magyarokról...magunkról, de ezt nem is tudom, hogy mondani,hiszen annak a három kategóriának valamennyi része minket, erdélyieket talán annak sem tekint. Vagy mégis igen, csak nehogy véletlenül odamenjünk...Még jó, hogy volt egy Wass Albert...
Üdv :)

Ui. Hogyan viselkedik mostanában a magyar?
( Általánosítani nem mernék, az én barátaim, akiknek Magyarország jutott hazául, mind igaz barátok, elsősorban emberek, keresztyének. Csak egy a gond: kevesen vannak...)

N.R. írta...


Mindenre számítottam csak arra nem hogy ehhez bárki is hozzá "mer" szólni.
Ehhez nem is biztos hogy egy Wass Albert szükséges. Az elmúlt időszakban tapasztaltak vezettek oda hogy őt is olvasgassam. És milyen az élet, elém hozta Wass Albert ezen írását amivel bizony egyet kell értsek!
Nem akarom túl bonyolítani a mondandóm. De az a helyzet hogy a migráns kérdés valamint az olimpiai eseményei sok mindenre rávilágítanak! Komolyan mondom menekülök a különböző közösségi oldalakról mert ami itt folyik az már számomra egyenesen felháborító! Részletekbe sem bonyolódom! De milyen nép az melyet az olimpiai sikerek-balsikerek vagy az élősködő politikusaink, így képesek megosztani! Vérlázító ami itt ebben az országban történik.

Igaz emberek, akár keresztény akár nem - kevesen vannak.

aranyos fodorka írta...

Én azért elgondolkodnék még kicsit a dolgon. A fű szinte mindenhol, minden körülmények között kinő/megmarad. A cédrusok, fenyők, nyír és nyárfák, vagy bármi más hatalmasak - bár nagyobbak a kicsi fűszálnál, de részben kevesebben vannak, részben sérülékenyebbek. Néha, ahol nagy fák nőnek, kipusztul a fű... igaz, talán ott is, ahol egy fa sincs...
A dolgok sosem egyszerűek...
Egyébként én pl. nem ismerem más országok "nemzetiségi szembenállását, nézetkülönbségét" de meggyőződésem (mert ott is emberek élnek), hogy őszinte, igaz, szép béke SEHOL nincs a Földön. Ez NEM csak magyar sajátosság.Legfeljebb mi csak ezt ismerjük, vagy csak ezt "fájlaljuk".

N.R. írta...


Gondolataiddal részben egyetértek. Főleg onnan hogy...
"A dolgok sosem egyszerűek..." Sajnos nem!
Az hogy ez nem csak a magyarok sajátossága, egy dolog! Van (volt) szerencsém megtapasztalni a más országokét is.
De engem mégis csak a "miénk" érdekel leginkább és egyértelmű a számomra hogy ezt fájlalom.

VRJúlia írta...

Hozzászóltam , nem merészségből, sokkal inkább azért, mert érdekel a téma...
Érdekes,mi együtt szurkolunk és örülünk a magyar olimpikonoknak, a románoknak is, bár előbbieket jobban ismerjük, utóbbiak már szinte nincsenek is.
Ebben az országban , ahol mi élünk, a többségi nemzettársak is szurkálják egymást, többféle rétegződés van, itt sem szeretik a korrupt politikusokat ( nem is tudni, van-e más...), addig legalábbis, míg be nem kerülnek egy hasonló körbe.
Ennél érdekesebb vagdalkozás viszont az, amikor a magyar-párti és nem-magyar-párti többségiek egymásnak esnek. Az kész szórakozás.
Írtam egyszer egy blogon, hogy jó lenne, ha egymást ti ott, vagy ők, ha úgy tetszik, jobban szeretnétek, nem lett jó vége...
Én reménykedem. És remélem a békét, még ha háború is van.

N.R. írta...


A békében mindenki reménykedik!
Amit csinálnak az egyáltalán nem szórakoztató.
"ha egymást ti ott, vagy ők, ha úgy tetszik, jobban szeretnétek" A szörnyű az hogy ez nem szeretet kérdése! Minden a pénzről a hatalomról és a jólétről szól. Az igazi béke és szeretet csak álom! :-(